Cashmere – det bløde guld!

29 august 2017 Camilla Skøtt
Cashmere - det bløde guld!

Cashmere er den ultimative uldfiber – også kendt som fibrenes konge eller det såkaldt bløde guld. Af cashmere får du de lækreste tørklæder, cardigans, huer, vanter og meget mere, og i dag vil vi dykke lidt mere ned i den fornemme cashmere, så vi alle kan blive klogere på kvaliteten.

Cashmere stammer fra Tibet

Den lækre uld kommer fra underulden på cashmeregeden, Capra Hircus Laniger, der lever i områderne omkring Tibet, Mongoliet, Kina, Indien og Pakistan i en højde på mindst 4000 meter. Her er det barske landskab med frost, blæsende vintre og varme, tørre somre svære at manøvrere i, men cashmeregeden har fundet en måde. Nemlig ved hjælp af ulden, der beskytter gedens krop mod kulde helt ned til -30 grader.

Sådan indsamles ulden

Når vintersolhvervet rammer områderne, hvor cashmeregeden lever, så stopper underulden med at vokse, og gederne taber deres hår. Først derefter indsamles det af de lokale arbejdere, da det vil give skæremærker i cashmeren, hvis de klipper gederne.

Når indsamlingsfasen er overstået, sker der en manuel sortering, som skal sortere de grove hår fra de fine. Herefter vaskes fibrene for at fjerne snavs, skidt og fedt.

Kvaliteten af cashmere

Der er stor forskel på de forskellige cashmerekvaliteter. Den fineste uld stammer fra Tibet og Mongoliet, og når kvaliteten vurderes, kigger man på tre faktorer:

– Tykkelsen af cashmerefibrene

– Trådtallet

– Trådlaget (ply)

Jo tyndere fibrene er, des mere eksklusivt bliver slutproduktet. Trådtallet viser hvor mange meter garn, der kan spindes pr. gram, og jo højere trådtal, des blødere, glattere og mere eksklusive tekstiler. Trådlaget er den sidste faktor, og her angives hvor mange tråde, der er snoet sammen til en enkelt tråd; 1 ply betyder, at det kun er den spundne tråd, der er vævet, mens 2 ply betyder, at der er brugt to fibre til at lave én tråd. Jo flere ply, des stærkere tekstil i sidste ende.

Vil du vide mere om cashmere, så kan du med fordel kigge forbi siden https://www.pashminawear.dk/31-cashmere-torklaeder

 

Flere Nyheder